Συνταγές Συνταγές

Γαλλική μπαγκέτα

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Zee-μωτό Παραδοσιακό 1.000 g
Αλεύρι Τ70% δυνατό 100.000 g
Ζάχαρη 1.000 g
Μαγιά 1.500 g
Νερό (ανάλογα με το αλεύρι) ±65.000 g

Εκτέλεση

Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί, , προσθέτοντας τελευταίο και σταδιακά το νερό, έτσι ώστε να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένη (ελαστική) ζύμη, με θερμοκρασία 26-28°C.

Ξεκουράστε τη ζύμη για 5 λεπτά.

Κόψτε την ζύμη σε τεμάχια βάρους 400 ή 300 γραμμαρίων εάν πρόκειται να παρασκευάσετε μπαγκέτες με μήκος 80 ή 60 εκατοστών αντίστοιχα.

Στρογγυλέψτε και ξεκουράστε τα τεμάχια της ζύμης για 15 λεπτά (προφυλάσσοντας τα από το στέγνωμα με ένα πλαστικό φύλλο ή πανί).

Δώστε το τελικό μήκος στην κάθε ζύμη «ανοίγοντάς» την με πλάσιμο σε 2 ή 3 στάδια, με ενδιάμεσο ξεκούρασμα 5 λεπτών.

Σχηματίστε με τα χέρια με «ανάλαφρο» αλλά πλήρες πλάσιμο, διακοσμώντας με αλεύρι.

Τοποθετήστε τις ζύμες στις ειδικές φόρμες για μπαγκέτες (με «λούκια») και αμέσως μετά στην στόφα (±35°C, 75% Σχ.Υγρ) για 75 – 90 λεπτά.

Χαράξτε τις ζύμες με το χαρακτηριστικό τρόπο της μπαγκέτας.

Φουρνίστε στους 230°C, με ατμό, για 25 – 30 λεπτά.

Γαλλική μπαγκέτα

Προϊόντα

Zee-μωτό 
Παραδοσιακό

Μίγμα για την παρασκευή απεριόριστης ποικιλίας παραδοσιακών ψωμιών και αρτοσκευασμάτων.