Ελαιόψωμο
Ελαιόψωμο
Zee-μωτό Παραδοσιακό
Συνταγή
Υλικά | Βάρος Υλικών |
---|---|
Zee-μωτό Παραδοσιακό | 500 g |
Αλεύρι «κίτρινο» από σκληρό σιτάρι, χονδροαλεσμένο | 2.500 g |
Αλεύρι Τ70% δυνατό | 2.500 g |
Ελαιόλαδο | 150-200 g |
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) | ±100 g |
Νερό (ανάλογα με το αλεύρι) | ±4.000 g |
Πράσινες ελιές (στραγγισμένες) | 1.500 g |
Εκτέλεση
Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στο ταχυζυμωτήριο και προσθέστε τελευταίο σταδιακά το νερό, μόνο στην αργή ταχύτητα για λίγο χρόνο, μέχρι να σχηματιστεί ελαστική ζύμη, θερμοκρασίας 28°C. Ενδεικτικά, ζυμώστε για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για 8 λεπτά στη γρήγορη.
Προσθέστε στο ζυμάρι τις ελιές και συνεχίστε το ζύμωμα για 1 λεπτό μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Σκεπάστε με πλαστικό φύλλο και ξεκουράστε τη ζύμη για 60-90 λεπτά μέσα στο ζυμωτήριο ή σε λαδωμένες λεκάνες (μέχρι να αφρατέψει η ζύμη).
Με τη βοήθεια αλεύρου, κόψτε την αφρατεμένη ζύμη σε τεμάχια βάρους 100 γρ. ή κατά βούληση και τοποθετήστε σε «λούκια» για μπαγκέτες..
Σχηματίστε με τα χέρια με «ανάλαφρο» αλλά πλήρες πλάσιμο, διακοσμώντας με αλεύρι.
Τοποθετήστε τα στην στόφα (±35°C, με λίγη υγρασία) για 15-20 λεπτά περίπου.
Φουρνίστε στους 230°C, με λίγο ατμό, έχοντας ανοχτά τα τάμπερ μετά τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος. Ενδεικτικά φουρνίστε για 25-30 λεπτά.
Προϊόντα
Zee-μωτό
Παραδοσιακό
Μίγμα για την παρασκευή απεριόριστης ποικιλίας παραδοσιακών ψωμιών και αρτοσκευασμάτων.