Χειροποίητο χωριάτικο ψωμί
Χειροποίητο χωριάτικο ψωμί
Ελληνικό παραδοσιακό με ενεργό προζύμι.
Συνταγή
Υλικά | Βάρος Υλικών |
---|---|
Regent Bread 50 | 5.000 g |
Αλεύρι σκληρό σίτου (κίτρινο) χοντροαλεσμένο | 5.000 g |
Μαγιά (νωπή) | ±200 g |
Νερό (αναλόγως αλεύρων) | ±7.700 g |
Για διακόσμηση σουσάμι ή χονδρό σιμιγδάλι σκληρού σίτου | κατά βούληση |
Εκτέλεση
Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του ζυμωτηρίου προσθέτοντας το νερό σταδιακά στην αργή ταχύτητα και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένο, ελαστικό ζυμάρι.
Ενδεικτικά 5 λεπτά στην αργή και 5 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα ταχυζυμωτηρίου
Θερμοκρασία ζύμης στο τέλος του ζυμώματος: 27-28° C.
Ξεκούραστε την ζύμη σε λεκάνη για 60-90 λεπτά.
Τεμαχίστε ενδεικτικά στα 450 g ή κατά βούληση.
Βουτήξτε την άπλαστη ζύμη σε νερό και ακολούθως διακοσμήστε με πολύ σουσάμι ή σιμιγδάλι.
Χωρίς στόφα, απ’ ευθείας φούρνισμα.
Φουρνίστε στους 225° C για 35-40 λεπτά τα τεμάχια του ½ κιλού ή αναλόγως βάρους, έχοντας ανοιχτό το ντάμπερ κατά τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος.
Πληροφορίες Προϊόντος
Για τη δημιουργία παραλλαγών, ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει τον προτεινόμενο συνδυασμό αλεύρων με αλεύρι ή συνδυασμό αλεύρων της επιλογής του.