Λαγάνα
Λαγάνα
Ελληνικό παραδοσιακό με ενεργό προζύμι.
Συνταγή
Υλικά | Βάρος Υλικών |
---|---|
Regent Bread 50 | 5.000 g |
Αλεύρι Τ70% Δυνατό | 2.500 g |
Αλεύρι σκληρό σίτου (κίτρινο) | 2.500 g |
Μαγιά (νωπή) | 250 g |
Νερό (αναλόγως αλεύρων) | 6.300 g |
Σουσάμι για συμπλήρωμα της γεύσης & για διακόσμηση | κατά βούληση |
Εκτέλεση
Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του ζυμωτηρίου, προσθέτοντας τελευταίο και σταδιακά το νερό (όσο διαρκεί το ζύμωμα στην αργή ταχύτητα). Στη συνέχεια ολοκληρώστε το ζύμωμα στη γρήγορη ταχύτητα έτσι ώστε να σχηματιστεί μέτριας ελαστικότητας ζύμη με θερμοκρασία ±28° C.
Ενδεικτικά: 3 λεπτά στην αργή και 2 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα ταχυζυμωτηρίου
Ξεκούραστε την ζύμη για 30 λεπτά.
Τεμαχίστε περίπου στα 1.100 g ή κατά βούληση.
Πιέστε τη ζύμη έτσι ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος περίπου 1 εκατοστού και το χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας
Διακοσμήστε με σουσάμι, κατά βούληση.
Τοποθετήστε στην στόφα με υγρασία (±35°C / 75% RH) για 30 λεπτά.
Φουρνίστε στους 220° C κατά προτίμηση σε «ταμπανωτό» φούρνο, με ατμό, για 30-35 λεπτά.