Βασιλόπιτα
Βασιλόπιτα
Για όσους θέλουν βασιλόπιτα με άρωμα… τσουρέκι! - Archontikon Tsoureki
Συνταγή
Υλικά | Βάρος Υλικών | Προϊόν |
---|---|---|
Archontikon Tsoureki | 3.000 gr | υλικά τσουρεκιού |
Νερό (δροσερό) | 900 gr | υλικά τσουρεκιού |
Βούτυρο | 450 gr | υλικά τσουρεκιού |
Μαγιά | 350 gr | υλικά τσουρεκιού |
Ζάχαρη κρυσταλλική (προεραιτικά) | 30 - 50 gr | υλικά τσουρεκιού |
Αλεύρι ζαχ/κής | 200 gr | extra υλικά |
Αλκοολούχο ποτό λευκό | 200 gr | extra υλικά |
Ovex Powder | extra υλικά |
Εκτέλεση
Για το τσουρέκι ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το βούτυρο, σε ταχυζυμωτήριο για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο και αναμίξτε τα υλικά για 8-10 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένη (ελαστική) ζύμη, με θερμοκρασία 33-34°C.
Αναμείξτε το αλεύρι και το αλκοολούχο ποτό με σύρμα και φυλάξτε το χυλό για να γράψετε τις ευχές.
Ξεκουράστε τη ζύμη για 20 λεπτά σκεπασμένη με πλαστικό φύλλο στον πάγκο εργασίας.
Κόψτε τη ζύμη σε τεμάχια των 650 gr για φόρμα διαμέτρου 26 cm.
Στρογγυλέψτε και ξεκουράστε τα τεμάχια της ζύμης για 20 λεπτά στον πάγκο εργασίας, σκεπασμένα με πλαστικό φύλλο.
Ανοίξτε την ζύμη με τον πλάστη ή σε σφολιατομηχανή στο μέγεθος της φόρμας.
Τοποθετήστε τις βασιλόπιτες στη στόφα (35°C/ 75% R.H.) για 60 λεπτά περίπου.
Γυαλίστε τα τσουρέκια αλείφοντάς τα με αυγό ή με Ovex Powder και τρυπήστε τα ελαφρά με ένα πιρούνι.
«Γράψτε» ευχές στις βασιλόπιτες.
Φουρνίστε στους 160-170°C, με το τάμπερ ανοιχτό, για 35-40 λεπτά.
Προϊόντα
Archontikon Tsoureki
Πλήρες μίγμα για την παρασκευή παραδοσιακών τσουρεκιών με προζύμι και ξεχωριστό μίγμα ανατολίτικων μπαχαρικών.